Tekler Vilmos: Változócsillag-észlelők receptkönyve

5 000 Ft

Elfogyott

Kategória:

Leírás

A könyv elsősorban azon, a változócsillagok megfigyelésével foglalkozó amatőröknek szól, akik a megfigyeléséken túl saját, illetve különböző adatbázisokból letöltött adatok feldolgozásával is szeretnének foglalkozni. Egyszerű, könnyen érthető és azonnal használható Python nyelvű programokon és számos gyakorlati, valódi adatokon alapuló példán keresztül vezeti be az olvasót a fényességmérési adatok feldolgozásának, az O-C diagram módszernek és a különböző periódusmeghatározó módszereknek a használatába. Az eljárások között megtalálhatók a különböző adatszerkezetű – pl. AAVSO extended – fájlok beolvasására, adathalmazok kezelésére, mérési adatok simítására, közelítésére, megjelenítésére szolgáló eljárások is. A könyvben található valamennyi Python nyelvű függvény, példaprogram, tesztadat elektronikus formában az olvasók rendelkezésére áll, és olyan zárt egységet alkot, amellyel  a mérési adatok feldolgozásához szükséges valamennyi alapvető számítási feladat közvetlenül elvégezhető. A példaprogramok összetett gyakorlati feladatok megoldásait tartalmazzák, a bennük elhelyezett nagyszámú megjegyzés nemcsak a megértést, hanem a saját igények szerinti továbbfejleszthetőséget is segítik. Az eljárások készítésekor alapvető szempont volt az egyszerű, különösebb informatikai képzettséget nem igénylő használhatóság, ezért a – www.python.org  oldalról ingyenesen letölthető – IDLE fejlesztőkörnyezeten és a könyvhöz tartozó elektronikus állományokon kívül egyébre nincsen szükség. A kötet ára MCSE-tagok számára 5000 Ft.

A könyv előszava:

“A csillagos égbolt szeretete olyan, mint az első szerelem, nem felejthető. Ha valakit rabul ejtett, örökké foglya marad, akárhová, akármilyen területre veti is a sors, soha nem szabadul. Ha meglátja maga felett a csillagok sziporkázó kupoláját, örömmel telik meg a lelke, és megnyugvást talál. És akkor még nem is beszéltünk a változócsillagok megfigyeléséről, amelyet kiválóan jellemez Leslie C. Peltier (1900-1980) mondása, amelyet a könyv mottójául választottam. Mindegy, hogy valaki vizuális megfigyelő, vagy DSLR kamerával esetleg professzionális CCD-kamerával végzi a megfigyeléseit, mindenkit magával ragad a megfigyelés, az adatgyűjtés varázsa.

Ezt a könyvet a változócsillagok megfigyelésének azon szerelmeseinek ajánlom, akik az adatgyűjtés varázsán túl a saját megfigyelési adatainak feldolgozásával, esetleg egyéb adatforrásokban található adatokkal történő kiegészítésével az egyszerűtől egészen a komolyabb adatfeldolgozási projektekkel szeretnének foglalkozni. Tudom, számtalan programcsomag, Python modul lelhető fel. Mégis azt gondolom, szükség van egy olyan összeállításra, amely önmagában, minden külső függőségtől mentesen, jól dokumentáltan, nagyon sok gyakorlati, valós mérési adatra támaszkodó példával segítve vezeti be az érdeklődőt a változócsillagok észlelési adatainak feldolgozásába.

De mindenkinek figyelmébe ajánlom a könyv mottójának megszívlelését, ha másért nem is, a családi béke fenntartása érdekében.

Jó megfigyelést, tiszta égboltot kívánok minden kedves olvasónak.”

Részletes információk és megrendelés: amatorcsillagasz.szvt.hu